De HOTSKNOTSRIT word verreden in vier verschillende klasssementen, te weten:

Algemeen / Kenonne / Nie-Kenonne

Het algemeen klassement wordt opgemaakt per team en is een optelling van straf- en pluspunten per ekiep behaald bij het rijden, het versieren en het pauzespel en evt. strafpunten door het overtreden van verkeersregels of het niet opvolgen van instructies van medewerkers van de HOTSKNOTSRIT (bijv. bij de start).

In dit klassement worden zowel Kenonnen als Nie-Kenonne opgenomen.
Kenonneteams zijn teams waarbij een van de inzittenden de laatste 11 jaar geëindigd zijn bij de eerste 11.

De winnaar van het Algemeen Klassement ontvangt de wisselemmer.
De hoogst geklasseerden ontvangen beeldjes.

Van de teams die bij de start van de rit Nie Kanon waren en die in deze rit niet bij de beste elf zijn geklasseerd wordt een apart Nie-Kenonne-klassement opgemaakt.
De hoogst geklasseerden ontvangen beeldjes.

Versierders

Alle deelnemers dienen hun wagen te versieren. Deze versiering moet aansluiten bij het thema van de HOTSKNOTSRIT dat jaarlijks wordt vastgesteld. De versiering dient gedurende de gehele rit intact te blijven en hierop kan tijdens de rit orden gecontroleerd.

Een aparte jury beoordeelt de versiering bij de start op de Parade en kent pluspunten toe die meetellen in alle klassementen.
De hoogst geklasseerden ontvangen beeldjes.

Durskes

Voor Ekieps die uitsluitend bestaan uit dames bestaat een apart klassement.
De hoogste geklasseerden ontvangen beeldjes.

Clubkes

Tenminste 3 en ten hoogste 5 Ekieps kunnen bij de aanmelding aangeven bij een Clubke te horen. De punten van de beste 3 Ekieps van het team worden getotaliseerd. Van de Clubkes wordt een special klassement opgemaakt.
De hoogste geklasseerde ekiep ontvangt de clubkesprijs en beeldjes.