Hots Knots

Op 11 januari 2024 is Ton Schraven op 85 jarige leeftijd aan zijn laatste Tonknotsrit begonnen. En 1 ding weten we zeker: deze zal hij winnen.

Meer dan 50 keer en in verschillende samenstellingen heeft mijn vader mee gedaan aan de hotsknotsrit. In onze familie is de hotsknotsrit dan ook een begrip. Onder de teamnaam De Tonioos waren het rijden,

de voor- en de napret elke keer weer een feest. Verzamelen in de tuin bij Ton en Leny om de auto’s te versieren en het reglement door te nemen, ongekend fanatiek tijdens het rijden en na afloop samen soep en broodjes eten en discussiëren over de rit die natuurlijk vol fouten moet hebben gezeten.

Ons Tonioos clubhuis (de wc bij Ton en Leny) staat en hangt vol met met beeldjes en foto’s die ons herinneren aan de vele mooie edities waar we aan deelgenomen hebben.

Samen met mijn vader heb ik ook twee keer die felbegeerde emmer mee naar huis mogen nemen en wat waren we trots!

De laatste jaren lukte het Ton niet meer om deel te nemen. Maar omdat hij voor ons altijd op de eerste plek staat heb ik voor zijn 80e verjaardag een eigen emmer voor hem gemaakt met daarop geëmailleerde naamplaatjes van alle kinderen en kleinkinderen (Ton heeft jarenlang ook de naamplaatjes gemaakt op de originele emmer) en een heuse hotsknots-speurtocht uitgezet voor de familie in het centrum van Den Bosch. En natuurlijk met een afsluiting in de Smidse.

Wat was hij blij met deze emmer, die zo symbool staat voor zijn familie waar hij zo trots op was.

Bij de uitvaart heeft deze emmer, gevuld met bloemen van Leny, kinderen en kleinkinderen een prominente plaats gekregen en regelmatig werd er in de toespraken gerefereerd aan carnaval en de hotsknotsrit.

Ik heb de nieuwe generatie kleinkinderen alweer gehoord over deelname aan de hotsknotsrit en onder de naam De Tonioos zijn we dit jaar of volgend jaar zeker weer van de partij.

Stijn Schraven